המוסד לביטוח לאומי
המוסד לביטוח לאומי, בהגדרתו המקצועית, גוף המבטח את כלל אוכלוסיית ישראל בפוליסת ביטוח נזק סוציאלית, פוליסת ביטוח אשר נותנת מענה בין אם כסף ובין אם שווי כסף, בהתאם למצב הרפואי, הכלכלי והתפקודי שלכם
המוסד לביטוח לאומי פועל מתוקף חוק הביטוח הלאומי שהתקבל בכנסת בנובמבר 1953. כאזרחים שומרי חוק, רובנו משלמים מידי חודש בחודשו את דמי הביטוח עבור הבטחת זכויותינו וביטחוננו הכלכלי.
לכאורה, מרבית החוקים התקנות והקצבאות ידועות לכולנו, אולם לעיתים, חוסר הידיעה, ההתמצאות בפרטים הקטנים, הפרקטיקה והבירוקרטיה, הופכים את המובן מאליו הפשוט והמוכר לכולנו לסבל של ממש.
בכדי שתוכלו לממש את זכויותיכם, הכנו לכם מספר טיפים
כאשר אדם פלוני נפגע בנסיבות שונות, וכתוצאה מהפגיעה הוא אינו מסוגל עוד לתפקד ומצוי באבדן כושר עבודה מלא או חלקי – עליו לדעת את זכויותיו.
החוק במדינה מעניק בפנינו מספר של אפשרויות ודרכי סיוע משפטיות בכדי שנוכל לצלוח כלכלית את התקופה הקשה.
נכות כללית
כעת נסביר מהי נכות כללית ומי בעצם זכאי לה ?
מדובר בקצבה חודשית המשולמת על ידי המוסד לביטוח לאומי בהתקיים מספר תנאים מצטברים.
תנאי ראשון:
תושבי ישראל שגילם נע בין 18 לגיל פרישה.
תנאי שני:
הכנסות מעבודה אלו שאינם עובדים או שהכנסתם מעבודה נמוכה מ-60% מהשכר הממוצע במשק 6,331 ₪.
תנאי שלישי:
נכות רפואית
אלה אשר וועדה רפואית מטעם המוסד לביטוח לאומי קבעה כי נכותם הרפואית והמשוקללת גבוהה מ- 60%, או 40%, לכל הפחות, אך מורכבת ממספר נכויות/בעיות רפואיות ואחת מהן היא בשיעור של 25% לפחות.
תנאי רביעי:
דרגת אי-כושר לעבוד
אלה אשר וועדה רפואית מטעם המוסד לביטוח לאומי קבעה כי בנוסף לשיעור נכותם הרפואית נפגע כושרם לעבוד בשיעור ניכר ונקבעה להם דרגת אי כושר בגובה של כ – 60%, 65%, 74%, 100%
נבהיר, כי גם עקרת בית , בתנאים מסוימים, יכולה לממש את זכותה לקבלת דרגת נכות כללית.
נוסף לנכות כללית, קיים אפיק נוסף בו ניתן לדרוש פיצוי, בגין פגיעה פיזית או נפשית, ובכפוף לו להגיש תביעת אבדן כושר, והוא נקרא דמי תאונה
דמי תאונה – לתאונה שאינה מעבודה
אדם שנפגע בתאונה בשעות הפנאי, ולא במסגרת תאונת דרכים או תאונת עבודה ואיבד את כושרו לתפקד, יהיה זכאי לדמי תאונה לתקופה של עד 90 יום.
זכאות לדמי תאונה
על מנת להיות זכאי לדמי תאונה על הנפגע לענות על כל תנאי הזכאות הבאים:
הוא תושב ישראל, בגיל 18 עד גיל פרישה וכושרו להשתכר נפגע בעקבות התאונה.
עובד שכיר – אם העובד אינו מסוגל לעבוד בעבודתו או בעבודה מתאימה אחרת ולא נותרו לו ימי מחלה מהמעסיק לניצול.
עובד עצמאי – אינו מסוגל לעבוד בעבודתו או בעבודה מתאימה אחרת.
אי זכאות לפיצוי אחר – דמי התאונה ישולמו רק אם הנפגע אינו זכאי לתשלום עבור ימי אובדן כושר העבודה או התפקוד מגורם אחר (דמי מחלה מהמעסיק, תשלום לפי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, תשלום על פי חוזה עבודה וכד').
כמה ימים אפשר לקבל דמי תאונה?
דמי התאונה משולמים בהתאם למספר ימי אובדן כושר העבודה, ימי מחלה שהועברו ולהחלטת הביטוח הלאומי, אך לא יותר מ-90 יום, החל מהיום שאחרי התאונה.
עובד שכיר או עצמאי יתחיל לקבל את דמי התאונה מהיום השלישי שלאחר התאונה.
אם הנפגע איבד את הכושר לתפקד לתקופה של 12 ימים לפחות, מלבד יום התאונה עצמו הוא יקבל תשלום גם עבור שני הימים הראשונים שלאחר התאונה.
סכום דמי תאונה
מי שהיה עובד שכיר או עצמאי ביום התאונה יהיה זכאי לתשלום בשיעור 75% משכרו.